A leírt receptek iránymutatást
adnak, mégis az lenne a cél, hogy az Olvasó ne tekintse kőbevésettnek azokat.
Az Egy csepp ERDŐ lényege pont az, hogy kísérletezésre, tapasztalásra és az
erdei alapanyagok italokban való felelősségteljes felhasználására bátorítsa e
könyv olvasóját. Az erdő változásai befolyásolják az alapanyagokat, ezáltal
azok ízeit is. Nem lesz két tökéletesen egyforma ital és pont ettől izgalmas. A
begyűjtött alapanyagok nem laborban készültek, hanem az erdő, a mező „neveli”
azokat. Számít, hogy mikor és mennyi eső esett rá, mennyit és milyen erősen
sütötte a Nap, mennyire volt párás az idő, és még számos más tényező is.
Emellett azonban az is igaz, hogy minden alapanyag akkor tud színében és ízében
is tökéletesen pompázni, amikor élete virágjában van. Hiába látunk például még
októberben is itt-ott nyíló katángvirágokat, és be is tudjuk gyűjteni azokat,
az áztatás során már nem lesz meg benne sem a nyáron még előcsalogatható
élénkvörös szín, sem pedig az az izgalmas kesernyés íz, amivel igazán
páratlanná képes tenni egy-egy italt.