Az újrahasznosítás nagy testvére
Akár az újrahasznosítás nagytesójának is nevezhetjük - magyar fordítás híján. Fenntarthatóbb megoldás, mivel az újrahasznosítás sok energiát igényel a szemét hasznos nyersanyaggá alakításához. Az upcycling ezzel szemben magát a kidobott anyagot használja nyersanyagként, ami kiküszöböli az újrahasznosításhoz szükséges energiát.
Hulladék helyett alapanyag
Itt nem egy alapanyag többszörös azonos célú vagy állati takarmányként történő felhasználásásról van szó. Ebből a nézőpontból egy élelmiszeripari melléktermék még mindig rendelkezik tápanyagokkal és kalóriával, és szemét helyett alapanyagnak kell tekintenünk, melyekből új hozzáadott értékű élelmiszerek készülhetnek. Az upcyclingban rejlő lehetőségek előnye a tápláló és termékek iránti tudatos fogyasztói kereslet kielégítése. Az élelmiszerpazarlás rejtett költség és feleslegesen növeli az árakat.
Ősrégi hagyomány
A koncepció alapvetően, ősi hagyomány, amely a zsemlemorzsát, a kolbászt, és a pálinkát adta nekünk: a késztetés, hogy minden alapanyagot felhasználjunk, amink van. Ez azon az emberi ösztönön alapul, hogy ne pazaroljuk az ételt. A lényeg, hogy kevesebből többet hozzunk létre, és minden élelmiszert a legmagasabb és legjobb felhasználási szintre emeljük.
Kreatív gondolkodásmód
Az upcycling egy másik kulcsfontosságú előnye, hogy eredendően kreatív és multifunkcionális gondolkodásra késztet.