• Zubreczki Dávid: Templomséták a Balaton körül könyv
 • Zubreczki Dávid: Templomséták a Balaton körül könyv
 • Zubreczki Dávid: Templomséták a Balaton körül könyv
 • Zubreczki Dávid: Templomséták a Balaton körül könyv
 • Zubreczki Dávid: Templomséták a Balaton körül könyv
 • Zubreczki Dávid: Templomséták a Balaton körül könyv
 • Hogyan működik a Brancs?
 • Hogyan működik a Brancs?
 • Művészet, kultúra, szórakozás
 • Oszd meg!

Zubreczki Dávid: Templomséták a Balaton körül könyv

Szerezd meg a rendhagyó építészeti útikönyvet! Ismerd meg a Balaton környékének templomait, kápolnáit, zsinagógáit és templomromjait! Tovább olvasok ›
Sikeres kampány, köszönjük!Ha most vásárolsz a termékeket mindenképp megkapod!
A projekt 102% teljesült
Célösszeg:
2 000 000 Ft
Teljesült:
2 043 050 Ft

Termékek

 • 1 db könyv

  1 db könyv

  6 800 Ft

  • Bődey János fotóival
  • 320 oldal
A Brancs összeköti az ötletgazdákat és a vásárlókat a cél megvalósulásáért.
A támogatásért cserébe exluzív termékekhez juthatsz hozzá.
100% visszafizetési garancia, a pénzed a Brancsnál van biztonságban a sikeres gyűjtésig.
fotó © Bődey János

Ki ne szeretné a Balaton vidékét!

Ha pedig szereted, alighanem meg is akarod ismerni a történelmét és kultúráját is. És ha meg akarod ismerni, a legjobban teszed, ha először is felkeresed a templomait! Ezekben az épületekben sűrűsödik legszebben az ott élők hagyománya, kultúrája, művészete és világról alkotott képe. Nem kell hozzá sem vallásosnak, sem művészettörténésznek lenned. Ezek az épületek csodálatos meséket tudnak elmondani bárkinek, aki kíváncsi a történeteikre.
Persze csak azoknak, akik tudják, hol keressék ezeket a mesemondó házakat. Hiszen ezekbe a kincsekbe ritkán botlik bele magától az ember. Nem biztos, hogy tudjuk, merre találjuk a pálosok ősöreg erdei kolostorát, mely átlagosnak tűnő templomokban bújnak meg lenyűgöző barokk oltárok, melyik mellékutca rejti a borkereskedők ózsinagógáját, hol lep meg bennünket egy modern templom vadul hullámzó mennyezete, vagy egy népmeséből elővarázsolt, héttornyú templompalota, és melyik szántóföld közepén áll ma is büszkén az a magányos torony, amelynek a statikusok szerint már rég össze kellett volna dőlnie.
fotó © Bődey János
Nos, ebben segít nekünk a Templomséták a Balaton körül című építészeti útikönyv, amely mutatós megjelenésével dizájnalbumként is megállja a helyét. No, meg abban is, hogy ha eljutottunk az adott épületig, akkor tudjuk, mit is érdemes nézni azon. Miért különleges egy lantablak, hogyan lesz egy templomból szatyorvár, miként kerülhetnek egy betiltott szerzetesrend titkos szimbólumai egy mennyezetfreskóra? Meg hogy egyáltalán: mit is jelentenek ezek a fogalmak.
És ha ez nem lenne elég, a könyvben szereplő templomok többségét Bődey János gyönyörű fotóin is megcsodálhatjátok.
A most készülő könyvnek két előzménye is volt: a hasonló tematikájú és megjelenésű Templomséták Budapesten 2020-ban, a Templomséták a Dunakanyarban 2021-ben jelent meg. Már ezek készítése közben is tervezgettük a legizgalmasabbnak és legnagyobb kihívásnak ígérkező harmadik kötetet, amely a Balaton környékének templomait, kápolnáit, zsinagógáit és templomromjait mutatja be.
fotó © Bődey János
A munka már javában folyik, és szilárd elhatározásunk, hogy válság ide, elszállt papírárak oda, 2023 tavaszán meg is jelentetjük a könyvet. Már csak azért is, hogy a nyáron már ezzel a kezetekben (zsebetekben, hátizsákotokban, bringatáskátokban, kesztyűtartótokban) fedezhessétek fel a Balaton vidékét és annak szebbnél szebb épületeit.

Ehhez viszont a Ti segítségetekre is szükség van.

Ha a Brancs kampányában rendelitek meg a könyvet, akkor nagyban hozzájárultok ahhoz, hogy megjelenésében és tartalmában is olyan színvonalú kiadványt vehessetek kézbe, amilyet az előző két kötetnél már megszoktatok. Ráadásul most Dusik Móni gyönyörű, csak erre az alkalomra készített, limitált számban nyomtatott poszterét (térkép) is megvehetitek a könyvvel együtt. 

Termékekről

Aki ismeri a sorozat eddig megjelent két kötetét, az tudja, mire számíthat. Aki még nem, annak figyelmébe ajánlok néhány azokról megjelent beszámolót. A stílus és a forma most is ugyanilyen lesz – csak a helyszín változik.
„Zubreczki Dávid a tőle megszokott olvasmányos stílusban ír, mind a százötven helyszínhez elmesél egy olyan emlékezetes történetet, vagy felhívja a figyelmet egy apró részletre, amin mások tekintete elsiklana. Így egy olyan különleges útikönyvet tartunk a kezünkben, ami már otthon, a fotelben olvasva is elkezd működni. És nem csak azért, mert olthatatlan vágyat érzünk, hogy azonnal útnak induljunk, de a sok-sok történetből, városi legendából biztos, hogy pár részlet megmarad bennünk később is.”
Bartha Dorka, Én Budapestem (a Templomséták a Dunakanyarban című könyvről)
„A téma alapján nem biztos, hogy rávetettem volna magam, de a szerzőt ismerve biztos voltam benne, hogy nem száraz leírásokból álló sablonos, unalmas útikönyvről van szó, úgyhogy belelapoztam, és jól tettem...”
Borovitz Tamás, 24.hu (a Templomséták Budapesten című könyvről)
„A tömör, mégis élvezetes szövegeknek köszönhetően könyve még akkor is jó olvasmány, ha valaki nem zsolozsmával kel és fekszik, de szeret elveszni a város legrejtettebb zugaiban.”
Bagi László, Forbes (a Templomséták a Dunakanyarban című könyvről)
„Az a jó ebben a könyvben, hogy nemcsak száraz adatokat, négyzetmétereket, évszámokat és stílusirányzatokat kapunk tőle, de megismerhetjük egy-egy város történetét, művészetét és legendáit is, miközben a sétálós, utazós, biciklizős és gyalogtúrás útvonalak váltogatják egymást. (…) A Templomséták a Dunakanyarban című könyv egyébként elég praktikus: könnyű és viszonylag kis méretű, így simán belefér a kirándulós hátizsákunkba, úgyhogy bármikor magunkkal vihetjük, ha úgy döntünk, hogy lejárjuk valamelyik útvonalat.”
Fürdős Zsanett, We Love Budapest (a Templomséták a Dunakanyarban című könyvről)
„Külföldön járva természetes, hogy meglátogatjuk a nevezetes egyházi épületeket, megnézzük a híres freskókat, szobrokat. De belegondoltunk már abba, hogy Budapesten is hasonlóan izgalmas templomok, zsinagógák vagy épp kápolnák vannak? Zubreczki Dávid olyan sétára hív bennünket a fővárosban, amely során számos jól ismert épület titkára fény derül, de megismerhetünk olyan gyönyörű vagy meghökkentő házakat is, amelyekről talán nem is hallottunk.”
Fazekas Kira, Lakáskultúra (a Templomséták Budapesten című könyvről)

Hogyan épül fel a könyv?

A kötet mérete követi a sorozat eddigi darabjait: 16x16 centiméteres formátumú kötet lesz, legalább 320 oldalon. A könyvben 190 szócikkbe rendezve mutatjuk be a Balaton-régió legszebb, építészeti és történelmi szempontból legfontosabb, legérdekesebb templomait, kápolnáit, zsinagógáit és templomromjait. Az önálló szócikket kapó épületek mellett mintegy 50-60 további, felkeresésre érdemes templomot említünk meg pontos címmel. A kötetet Bődey János 120 fotója illusztrálja.
Az épületeket 24 fejezetbe rendezve találjuk, rövid sétákra, kirándulásokra, utazásokra felfűzve. Ezek között vannak könnyű városnézések (például Keszthely vagy Siófok), gyalogos és kerékpáros kirándulások (például Balatonfűzfő környéke vagy épp a balatoni bringakör egyes szakaszai), és hosszabb túrák is (például a Kis-Balaton körül vagy a Somogyvári-dombság). Az utolsó fejezetek egymástól távolabb eső épületeit érdemes több napos túrákra vagy akár autós utazásokra felfűzni (Balaton-felvidék és a Külső-Somogy).
A könyv ugyanakkor úgy van felépítve, hogy utazás nélkül, akár hagyományos értelemben vett olvasmányként is megállja a helyét. Ha csak nekiülünk, és elejétől a végéig olvassuk el, akkor is logikus ív mentén rajzolódik ki belőle a Balaton építészetének története, miközben nagyon sok érdekes történettel és tudással leszünk gazdagabbak.

Csapat

Zubreczki Dávid
Zubreczki Dávidnak hívnak, építészeti mesemondó vagyok – vagy ha komolyabb helyen kell bemutatkoznom, azt mondom: építészeti szakíró. Húsz éve írok újságokba, és 15 éve foglalkozom azzal, hogy mindenkivel megszerettessem az építészetet, akkor is, ha az olvasónak, nézőnek vagy hallgatónak semmiféle előképzettsége nincs hozzá. Volt egy igen népszerű blogom, az Urbanista, voltam az Index.hu munkatársa, vagy ötven különböző médiumban jelentek meg írásaim, vezettem városi sétákat és műsorokat, rendszeresen kérnek fel tévé- és rádiószereplésekre, zsűrikbe és előadások tartására. Még díjakat is kaptam: Ezüst ácsceruzát (2019) az építészeti újságírásért, a főváros Csengery Antal-díját (2020) Budapest bemutatásáért, az általam szerkesztett Auditórium podcast pedig a Kreatív Magazin OVA-díját nyerte el (2022). A Balatonhoz számtalan emlék köt, de a legfontosabb, hogy két éven át laktam Keszthelyen egy kollégium hatodik emeleti szobájában, ahonnan minden reggel láttam felkelni a tóból a napot.
A könyv fotóit Bődey János készítette, akivel nagyon régóta dolgozom együtt. Még az Indexnél kezdtünk közös anyagokat készíteni, elsősorban az építészettel foglalkozó Urbanista blognak és az országjáró Mi vidékünk rovatnak (ez utóbbinak megálmodója és szellemi atyja is volt). János eredeti végzettsége közgazdász, és 13 éven keresztül dolgozott vállalati közép- és felsővezetőként. Azután váltott, az Index fotóriportere lett hét évre, ahonnan csak a szerkesztőség felállásával távozott. 2020 szeptembere óta a Telex.hu munkatársa. Emellett a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által szervezett fotóriporter-képzés óraadója, valamint a Krea Design Iskola fotográfus szakának tanára. 2013 és 2021 között a Magyar Sajtófotó pályázaton tíz díjat nyert. Két alkalommal is neki ítélték a legjobb emberközpontú pályaműnek járó André Kertész Nagydíjat a Magyar Sajtófotó Pályázaton. Ő készítette a Templomséták a Dunakanyarban fotóit is, de ez a mostani munka még közelebb áll hozzá. Büszke zalai, aki soha nem felejti, hogy a Balaton északi partja egykor Zalához tartozott egészen Füredig.
Kedves László nemcsak a dizájnere, tördelője, de a kiadója is a könyvnek. Tíz éve hódol szerelmének, hogy építészetről készítsen olyan témájú, megközelítésű és minőségű kiadványokat, amit piaci alapon sokan nem mernének bevállalni. Az építészeti sétakönyvek sorozatát Kovács Dániel Szecessziós Budapestjével nyitotta 2012-ben, azóta, amikor csak módja van rá, időről időre újabb kötettel jelentkezik. Vallja, hogy a könyvkiadás is rock'n'roll. A templomépítészeten belül a gótikáért és a modernért rajong.

Menetrend

2022. kora tavasz – A Balaton környéki templomok felkutatása, egy nagyon bő, 450-es lista készítése, térképre vitele és osztályozása egy 5-ös skálán, hogy szerepeljen-e a könyvben és hogyan.
2022. tavasz – Szűk lista elkészítése, helyszíni bejárások megkezdése, a fotózandó épületek meghatározása.
2022. nyár – Bejárások, fotózások, helyszíni adatgyűjtés, forrásmunkák felkutatása.
2022. ősz – Bejárások, fotózások, kutatások, a könyv írása.
2022. tél – A könyv írása.
2023. február – A kézirat leadása.
2023. március – A kézirat gondozása, esetleg hiányzó fotók pótlása.
2023. április – A könyv tördelése, térképek rajzolása.
2023. május – Nyomdai munkák, a könyv megjelenése.

Kampány ajánló

 • Brancs+ Csomagok
  Üzleti megoldások
  Brancs+ Csomagok

  Van egy ötleted? Csináljuk meg együtt! Válaszd ki a hozzád legjobban passzoló csomagot, amivel tied lesz a következő Brancs sikersztori!

  Elérve 107%
  Eddig összegyűlt
  1,0 M Ft
 • Néma hadsereg c. könyv - Wágner Levente mérnök hadnagy doni naplója
  Művészet, kultúra, szórakozás
  Néma hadsereg c. könyv - Wágner Levente mérnök hadnagy doni naplója

  Szerezd be Wágner Levente megrázó haditudósítását, aminek ott a helye minden olyan család könyvespolcán, akinek felmenői a magyar 2. hadseregben szolgáltak.

  Elérve 185%
  Eddig összegyűlt
  4,0 M Ft
 • XiloFun - A zenetársas, az első aktív zenélésen alapuló modern társasjáték
  Művészet, kultúra, szórakozás
  XiloFun - A zenetársas, az első aktív zenélésen alapuló modern társasjáték

  A játék ötvözi a színeskotta, a modern társasjáték és a népdalok világát, formatervezésében is egyedi: a doboz fedele kottatartóvá, teste xilofonná alakítható

  Elérve 129%
  Eddig összegyűlt
  2,5 M Ft
 • WAMP Design vásár 18. születésnapi gála
  Művészet, kultúra, szórakozás
  WAMP Design vásár 18. születésnapi gála

  Ünnepeld velünk Magyarország legnagyobb és legrégebbi design vásárjának, a WAMP-nak a 18. születésnapját!

  Elérve 6%
  Eddig összegyűlt
  215 000 Ft
 • 4 nap van hátra
  Forgasd fel velünk a bor snack-ek világát egy innovatív sajt - sonka párossal!
  Gasztronómia
  Forgasd fel velünk a bor snack-ek világát egy innovatív sajt - sonka párossal!

  Borkóstolások után jött az ötlete egy új snacknek. Liofilizáltuk a sajtot, a sonkát és kaptunk egy gasztronómiai csodát. Szeretnénk veletek is megosztani.

  Elérve 0%
  Eddig összegyűlt
  12 000 Ft
 • DATEE: Találd meg velünk az Igazit!
  Üzleti megoldások
  DATEE: Találd meg velünk az Igazit!

  Megteremtjük a személyesebb ismerkedés lehetőségét 7 perces videórandikkal, melyeken otthonod kényelméből is részt vehetsz egy bögre tea vagy ital társaságában.

  Elérve 0%
  Eddig összegyűlt
  3 990 Ft
 • Balatoni József: Kamaszharc című könyve a színpadon
  Művészet, kultúra, szórakozás
  Balatoni József: Kamaszharc című könyve a színpadon

  Légy részese a Kamaszharc című regény színpadi adaptációjának, ami bemutatja a kamasz fiúk és a felnőtt férfiak problémáit, érzelemvilágát.

  Elérve 49%
  Eddig összegyűlt
  1,2 M Ft
 • Növényőr - Legyen a Te kerted a legszebb a környéken
  Otthon, család, kert
  Növényőr - Legyen a Te kerted a legszebb a környéken

  Szeretnél bő termést a kertedben? Webalkalmazásunk segít felkészülni a veszélyekre! Legyen szó az időjárásról, a betegségekről, vagy akár a rovarkártevőkről.

  Elérve 0%
  Eddig összegyűlt
  7 000 Ft
 • IV. Mindset Meetup
  Művészet, kultúra, szórakozás
  IV. Mindset Meetup

  Csatlakozz a Mindset Meetup mozgalomhoz, ahol a fiatalok összegyűlnek, hogy inspirálódjanak, tanuljanak és kapcsolatokat építsenek!

  Elérve 29%
  Eddig összegyűlt
  537 500 Ft
 • Születésed története- könyv születik
  Művészet, kultúra, szórakozás
  Születésed története- könyv születik

  Iszlai Reni és Csibi Boróka alkotók szerelemprojektje. Tartsatok velünk egy különleges születéskönyv születésének útján!

  Elérve 35%
  Eddig összegyűlt
  892 000 Ft
 • Early Bird termékek
  Cricks - Superfood backed by science
  Sport, életmód
  Cricks - Superfood backed by science

  Funkcionális tücsökfehérjés élelmiszerek a mindennapi csúcsteljesítményért. Turbózd fel magad, növeld teljesítőképességedet funkcionális termékekkel!

  Elérve 32%
  Eddig összegyűlt
  325 040 Ft